Geležies kiekis skirtinguose maisto produktuose labai skiriasi. Maiste yra dviejų pavidalų – heminė ir neheminė geležis.

Heminė geležis, kurios yra tik mėsoje, paukštienoje ir žuvyse, daug geriau absorbuojama nei neheminė geležis, kurios yra vaisiuose, daržovėse, sausose pupelėse, riešutuose ir grūdų produktuose. Heminė geležis yra 2–3 kartus geriau pasisavinama nei neheminė. Mėsoje taip pat yra organinių medžiagų, skatinančių geležies absorbciją iš blogiau biologiškai pasisavinamų neheminės geležies šaltinių. 

Vitaminas C smarkiai pagerina geležies absorbciją iš neheminės geležies šaltinių. Iš daigintų ar raugintų grūdų ir daržovių geležis pasisavinama geriau, nes tada juose sumažėja geležies absorbciją stabdančios maistinės medžiagos – fitatų (fosforo rūgšties) kiekis. Heminės geležies ir geležies bisglicinato chelato fitatai neveikia.  

Arbatoje ir kavoje esantys taninai taip pat blokuoja geležies absorbciją, kai vartojami kartu su maistu arba iškart po jo. Kiaušinių tryniuose esantis baltymas fosvitinas turi gebą pritraukti geležies jonus. Vienas virtas kiaušinis gali sumažinti neheminės geležies arba geležies sulfato pasisavinimą 28%. 

Oksalatai, randami špinatuose, lapiniuose kopūstuose, kviečių sėlenose, rabarbaruose, braškėse ir žolelėse, pvz., raudonėliuose, bazilike ir petražolėse, taip pat mažina geležies pasisavinimą. Todėl nors šiuose produktuose daug geležies, ji beveik nepasisavinama. 

 

Faktoriai, trikdantys geležies pasisavinimąFaktoriai, gerinantys geležies pasisavinimą

Daug kalcio turintys produktai

Arbatoje ir kavoje esantys taninai

Fitatai, esantys grūduose, sėlenose, sojų pupelėse

Kaušinių tryniuose esantis baltymas fosvinas

Oksalatai 

Heminės geležies šaltinis

Dvivalentė geležis (iš geležies bisglicinato chelato)

Vitaminas C

 

Heminės ir neheminės geležies turinčių maisto
produktų surūšiuotų pagal geležies kiekį sąrašas.*

 
Heminės geležies turintys produktaiFe mg/ 100 g produkto
Kiaulių kepenys16,3
Ikrai (raudonieji ir juodieji)11,0
Veršių kepenys10,2
Jaučių kepenys8,3
Kiaulių liežuviai5,1
Austrės 5,1
Jautienos kumpis 4,2
Elnienos kumpis4,2
Jautienos nugarinė 4,1
Viščiukų kepenėlės4,1
Kiaulių smegenys3,8
Jautienos mentė3,7
Moliuskai3,4
Jaučių liežuviai3,2
Stirniena3,0
Žąsiena2,8
Avienos kumpis2,7
Žąsų krūtinėlės2,6
Aviena2,3
Viščiukų širdelės2,3
Kalakutiena2,3
Viščiukų skrandeliai2,2
Kiaulių kojos2,1
Triušiena2,1
Vištiena1,9
Jautienos filė 1,8
Kalakutų šlaunelės be odos1,8
Veršienos nugarinė1,7
Krevetės1,6
Antiena1,5
Kiauliena1,4
Viščiukų sparneliai1,4
Skumbrės1,4
Kiaulienos sprandinė1,3
Viščiukai1,2
Kiaulienos mentė1,1
Silkės1,1
Karpiai1,1
Lydekos1,1
Kiaulienos nugarinė1,0
Viščiukų šlaunelės1,0
Lašišos1,0
Sterkai1,0
Tunai1,0
Kalakutų krūtinėlė0,8
Plekšnės0,6
Unguriai0,6
Jūrų lydekos0,5
Otai0,5
Viščiukų krūtinėlė0,4
Menkės0,4
Upėtakiai0,4

 

Neheminės geležies turintys produktaiFe mg/ 100 g produkto
Mairūnai82,7
Džiovinti baravykai69,7
Laurų lapai43,0
Džiovinti petražolių lapai41,5
Chalva33,2
Juodieji pipirai17,3
Kmynai16,0
Kviečių sėlenos14,9
Kakavos milteliai11,0
Sezamų sėklos9,9
Kviečių gemalai9,4
Muskatai9,3
Sojos9,1
Sėmenys8,2
Aguonos8,1
Pistacijos6,6
Pupelės6,6
Saulėgrąžos6,3
Džiovinti žirniai6,3
Kiaušinio tryniai5,9
Lęšiai5,8
Petražolių lapai5,0
Sorų kruopos4,8
Migdolai4,4
Džiovinti abrikosai4,4
Avižiniai dribsniai4,3
Kokosų drožlės3,8
Graikiniai riešutai3,7
Anakardžių riešutai3,6
Lazdynų riešutai3,6
Juodosios alyvuogės3,5
Špinatai3,4
Džiovintos slyvos3,4
Rugiai3,4
Džiovintos figos3,2
Kviečiai3,1
Razinos2,8
Grikių kruopos2,8
Kaliaropės2,6
Krapai2,6
Žemės riešutai2,5
Svogūnų laiškai2,2
Krienai2,1
Perlinės kruopos2,1
Ruginiai miltai2,1
Juodasis šokoladas2,1
Kiaušiniai2,0
Rūgštynės2,0
Kvietiniai miltai2,0
Petražolių šaknys1,9
Briuseliniai kopūstai1,7
Žaliosios alyvuogės1,6
Žalieji žirneliai1,4
Juodieji serbentai1,4
Šparaginės pupelės1,3
Pievagrybiai1,3
Brokoliai1,3
Česnakai1,3
Džiovintos datulės1,3
Nepoliruoti ryžiai 1,3
Baravykai1,2
Džiovinti bananai1,2
Pieniškas šokoladas1,2
Salotos1,1
Porai1,1
Bananai1,1
Džiovinti obuoliai1,1
Raudonieji serbentai1,1
Manų kruopos1,1
Paprikos1,0
Ridikėliai1,0
Apelsinai1,0
Avietės1,0
Baltieji serbentai1,0
Citrinos1,0
Vyšnios1,0
Burokėliai0,9
Kopūstai0,9
Abrikosai0,9
Braškės0,9
Gervuogės0,8
Kiviai0,8
Vynuogės0,8
Poliruoti ryžiai 0,8
Kukurūzai0,7
Salierų šaknys0,7
Ananasai0,7
Bruknės0,7
Mėlynės0,7
Slyvos0,7
Spanguolės0,7
Bulvės0,6
Žiediniai kopūstai0,6
Baklažanai0,6
Avokadai0,6
Ridikai0,6
Ropės0,6
Svogūnai0,6
Rabarbarai0,6
Agrastai0,6
Arbūzai0,6
Obuoliai0,6
Trešnės0,6
Morkos0,5
Kriaušės0,5
Persikai0,5
Medus0,5
Kiaušinio baltymai0,4
Cukinijos0,4
Pomidorai0,4
Mangai0,4
Mandarinai0,3
Agurkai0,2
Greipfrutai0,1
Melionai0,1

 

Heminės ir neheminės geležies turinčių maisto produktų surūšiuotų pagal abėcėlę sąrašas.*

Heminės geležies turintys produktaiFe mg/ 100 g produkto
Antiena1,5
Austrės 5,1
Aviena2,3
Avienos kumpis2,7
Elnienos kumpis4,2
Ikrai (raudonieji ir juodieji)11,0
Jaučių kepenys8,3
Jaučių liežuviai3,2
Jautienos filė 1,8
Jautienos kumpis 4,2
Jautienos mentė3,7
Jautienos nugarinė 4,1
Jūrų lydekos0,5
Kalakutiena2,3
Kalakutų krūtinėlė0,8
Kalakutų šlaunelės be odos1,8
Karpiai1,1
Kiauliena1,4
Kiaulienos mentė1,1
Kiaulienos nugarinė1,0
Kiaulienos sprandinė1,3
Kiaulių kepenys16,3
Kiaulių kojos2,1
Kiaulių liežuviai5,1
Kiaulių smegenys3,8
Krevetės1,6
Lašišos1,0
Lydekos1,1
Menkės0,4
Moliuskai3,4
Otai0,5
Plekšnės0,6
Silkės1,1
Skumbrės1,4
Sterkai1,0
Stirniena3,0
Triušiena2,1
Tunai1,0
Unguriai0,6
Upėtakiai0,4
Veršienos nugarinė1,7
Veršių kepenys10,2
Viščiukai1,2
Viščiukų kepenėlės4,1
Viščiukų krūtinėlė0,4
Viščiukų skrandeliai2,2
Viščiukų sparneliai1,4
Viščiukų širdelės2,3
Viščiukų šlaunelės1,0
Vištiena1,9
Žąsiena2,8
Žąsų krūtinėlės2,6

 

Neheminės geležies turintys produktaiFe mg/ 100 g produkto
Abrikosai0,9
Agrastai0,6
Aguonos8,1
Agurkai0,2
Anakardžių riešutai3,6
Ananasai0,7
Apelsinai1,0
Arbūzai0,6
Avietės1,0
Avižiniai dribsniai4,3
Avokadai0,6
Baklažanai0,6
Baltieji serbentai1,0
Bananai1,1
Baravykai1,2
Braškės0,9
Briuseliniai kopūstai1,7
Brokoliai1,3
Bruknės0,7
Bulvės0,6
Burokėliai0,9
Chalva33,2
Citrinos1,0
Cukinijos0,4
Česnakai1,3
Džiovinti abrikosai4,4
Džiovinti bananai1,2
Džiovinti baravykai69,7
Džiovinti obuoliai1,1
Džiovinti petražolių lapai41,5
Džiovinti žirniai6,3
Džiovintos datulės1,3
Džiovintos figos3,2
Džiovintos slyvos3,4
Gervuogės0,8
Graikiniai riešutai3,7
Greipfrutai0,1
Grikių kruopos2,8
Juodasis šokoladas2,1
Juodieji pipirai17,3
Juodieji serbentai1,4
Juodosios alyvuogės3,5
Kakavos milteliai11,0
Kaliaropės2,6
Kiaušiniai2,0
Kiaušinio baltymai0,4
Kiaušinio tryniai5,9
Kiviai0,8
Kmynai16,0
Kokosų drožlės3,8
Kopūstai0,9
Krapai2,6
Kriaušės0,5
Krienai2,1
Kukurūzai0,7
Kviečiai3,1
Kviečių gemalai9,4
Kviečių sėlenos14,9
Kvietiniai miltai2,0
Laurų lapai43,0
Lazdynų riešutai3,6
Lęšiai5,8
Mairūnai82,7
Mandarinai0,3
Mangai0,4
Manų kruopos1,1
Medus0,5
Melionai0,1
Mėlynės0,7
Migdolai4,4
Morkos0,5
Muskatai9,3
Nepoliruoti ryžiai 1,3
Obuoliai0,6
Paprikos1,0
Perlinės kruopos2,1
Persikai0,5
Petražolių lapai5,0
Petražolių šaknys1,9
Pieniškas šokoladas1,2
Pievagrybiai1,3
Pistacijos6,6
Poliruoti ryžiai 0,8
Pomidorai0,4
Porai1,1
Pupelės6,6
Rabarbarai0,6
Raudonieji serbentai1,1
Razinos2,8
Ridikai0,6
Ridikėliai1,0
Ropės0,6
Rugiai3,4
Ruginiai miltai2,1
Rūgštynės2,0
Salierų šaknys0,7
Salotos1,1
Saulėgrąžos6,3
Sėmenys8,2
Sezamų sėklos9,9
Slyvos0,7
Sojos9,1
Sorų kruopos4,8
Spanguolės0,7
Svogūnai0,6
Svogūnų laiškai2,2
Šparaginės pupelės1,3
Špinatai3,4
Trešnės0,6
Vynuogės0,8
Vyšnios1,0
Žalieji žirneliai1,4
Žaliosios alyvuogės1,6
Žemės riešutai2,5
Žiediniai kopūstai0,6

 

*Duomenys iš: „Maisto produktų sudėtis“. Metodiniai nurodymai gydytojams dietologams, dietistams, visuomenės sveikatos specialistams, maisto pramonės įmonių specialistams. Respublikinis Mitybos centras. Vilnius 2002.

 

Kur pirkti